top of page

Ä°zmir’in rüzgarlı bahçesi; ALAÇATI

​

Alaçatı; Ä°zmir’in rüzgarlı bahçesi. Antik dönemde adı ‘Agrillia’ olan Alaçatı, Batı Anadolu tarihinde ‘Ä°onia’ diye adlandırılan ve Gediz nehrinden baÅŸlayıp Büyük Menderes ırmağına kadar uzanan bölgenin tam merkezinde yer alır. Tarihin her döneminde yerleÅŸim yeri olmuÅŸ bu bahçe adını Osmanlı döneminde bu coÄŸrafyaya yerleÅŸen ‘Alacaat AÅŸireti’nden almış. Alaçatı bazen rüzgardan kaçan gemilerin sığındığı liman olmuÅŸ, bazen Ege’nin üzüm baÄŸlarından üretilen ÅŸaraplar dünyaya bu rüzgarlı bahçeden taşınmış. Rum taÅŸ ustalarının eseri evleri büyük bir deprem atlatmış olsa da bugün hala Alaçatı’nın en önemli simgesidir. Bugün Alaçatı sörf yapılacak plajlarıyla kendini bütün dünyaya duyurmuÅŸ bir turizm merkezi. Ama bildiÄŸiniz turizm merkezlerinden deÄŸil. Rüzgara ve güneÅŸe göre düzenlenmiÅŸ daracık gölgelik sokaklarında, Arnavut kaldırımlarında yürürken iki yanınızda Alaçatı’nın taÅŸ evleri bir tablo gibi yükselir. Evlerin duvarlarına tırmanan begonviller, mavi pervazlı pencereler, sokaÄŸa doÄŸru uzanmış cumbalar sizi selamlar. Dünyada Sakız Adası’nın güneyinde yetiÅŸen mastika aÄŸacı Türkiye’de sadece Alaçatı’da yetiÅŸiyor. Bu aÄŸaçlardan lezzetli aromasıyla sakız reçeli ve eÅŸsiz sakız rakısı yapılıyor. Alaçatı ÅŸiir gibidir. Sokak sokak okumalı.

 

Alaçatı’da gezilecek yerler

Tarihi taÅŸ evler

Alaçatı’nın tarihi taÅŸ evleri 1850-1890 yılları arasında inÅŸa edildi. 1878-1881 yıllarında iki büyük depremde Alaçatı evlerinin %80’i hasar gördü. Deprem sonrası onarıldı ya da yenileri yapıldı. Rum ve Osmanlı mimarisinden izler taşıyan evlerde kullanılan ve Alaçatı dokusunu kazandıran taÅŸlar Alaçatı’nın kendi yöresel taşı. Woodstock Alaçatı’nın da bulunduÄŸu KemalpaÅŸa Caddesi bu tarihi evlerin en güzel örneklerini görebileceÄŸiniz bir cadde.

Yel deÄŸirmenleri

1850li yıllardan kalma, büyüklükleri birbirinden farklı dört adet taÅŸ yel deÄŸirmeni, Alaçatı’da küçük bir tepenin üzerinde kurulu. Yel deÄŸirmenleri gün batımını izlemek ve fotoÄŸraf çekmek için ideal bir yer.​ Ayrıca Woodstock Alaçatı’nın terasından o küçük tepedeki yel deÄŸirmenlerini izleyebilirsiniz. DeÄŸirmenlere Don KiÅŸot’un mu yoksa Sanço Panza’nın gözünden mi bakacağınız sizin hayal gücünüze kalmış.

Alaçatı pazarı

Cumartesi günleri kurulan Alaçatı pazarı yöresel ürünlerin, otların, kıyafetlerin olduÄŸu tam bir görsel ÅŸölen. Alaçatı’ya gelmiÅŸken yakın yerlerdeki muhteÅŸem Ege pazarlarını da gezmeden dönmeyin.

Alaçatı’da sörf

Alaçatı’ya asıl ününü getiren, rüzgarı ve sörf yapılabilen sahilleri. Alaçatı, yılda 330’u aÅŸan rüzgarlı gün sayısıyla dünyanın en önemli rüzgar sörfü merkezlerinden biri.

Son yıllarda Dünya ve Avrupa Windsurf Åžampiyonalarına ev sahipliÄŸi yapması ve yeni merkezlerin açılmasıyla Alaçatı rüzgarının ünü giderek arttı. Alaçatı merkezin birkaç km güneyinde yer alan Yumru Koyu, windsurf, kitesurf, yelken gibi birçok ekstrem su sporu için biçilmiÅŸ kaftan.

​

ÇeÅŸme - Alaçatı koyları ve plajları

Alaçatı halk plajı

Alaçatı Halk Plajı, Alaçatı Port’tan Ovacık’a giden yol üzerinde yer alıyor. Plaj ücretsiz ve herhangi bir tesisi yok. Gitmeden önce ihtiyaçlarınızı almayı unutmayın.

Ilıca plajı

ÇeÅŸme’nin ince beyaz kumlu plajları ve termal kaplıcalarıyla ünlenmiÅŸ bir bölgesi Ilıca, Alaçatı’ya 2,5 km uzaklıkta. Sığ suları sayesinde çocuklu aileler için de güvenle seçilen bir plaj.

Deliklikoy

Alaçatı ve Ovacık arasında yer alır Deliklikoy adını sahilde yer alan delikli bir kayadan alıyor. Durgun deniziyle, sessiz, sakin, gürültüsüz bir koy.

Çark plajı

Alaçatı Port’ta yer alan Çark Plajı, sörf okullarının eÄŸitim parkurlarının bulunduÄŸu alanda. Plajın bir bölümü windsurf aktivitesine ayrılmış durumda. Sezon boyunca sörf yapmaya elveriÅŸli bir plaj.

Piyade koyu

Çark Plajı’nın bitiÅŸiÄŸinde yer alan Piyade Koyu‘nun etrafında beach club iÅŸletmeleri var. Piyade koyu adı buranın geçmiÅŸte askeri tatbikatlar için kullanılmasından geliyor.

Ayayorgi koyu

ÇeÅŸme’nin en popüler eÄŸlence noktası olmasıyla bilinir.  Ama bunun yanında mükemmel, sakin, dalgasız bir denize sahiptir. ÇeÅŸme merkeze sadece 1 km mesafededir.

Pırlanta koyu

ÇeÅŸme merkeze 10 kilometre mesafede, Çiftlikköy’de yer almaktadır. Pırlanta Koyu, güneÅŸte pırlanta gibi parlamasından alır adını. Bu güzel plaj sörf için uygun olmasının yanında kampçıların ve günübirlikçilerin de uÄŸrak noktasıdır.

Altınkum plajı

ÇeÅŸme merkeze 10 dakika uzaklıkta bulunan Altınkum plajı adını altın rengi kumlarından alır. SoÄŸuk deniz sevenlerin uÄŸrak noktasıdır. AÄŸustos-Ekim ayları içerisinde suyu gittikçe ısınır.

Kleopatra Plajı

Güvercinlik Koyu olarak da bilinen Kleopatra Koyu, Deliklikoy’dan Ovacık yönüne giderken tepenin ardındaki bir sonraki koydur. Kleopatra Koyu’nun plajı kumluk ve denizi oldukça soÄŸuk ve temizdir.

Boyalık Koyu

Yaklaşık 5 km. uzunluÄŸunda ve çok güzel plajlara sahip bir koydur. Ilıca plajının karakteristiklerini gösterir.

Eşek Adası

Eski adıyla "GONÄ°" olarak bilinen günümüzün EÅŸek Adası ÇeÅŸme`den yatlarla bir saat uzaklıkta, temiz koyları ve konuksever eÅŸekleriyle günübirlik yat gezintileri için ideal bir yer. DoÄŸal konumu itibariyle kuzey rüzgârlarına kapalı olan koylarında sualtı ve su üstü sporları yapmaya çok elveriÅŸli. Özellikle bahar aylarında yolunuz düÅŸerse yaban nergisleri, katırtırnakları ve kekiklerin sarhoÅŸ eden kokusuyla karşılaşırsınız.

bottom of page